20.10.2011 г.

Analysis of the survey on the Hungarian visit / Bulgarian T.I.M.E. team/

Анализ на анкетата за оценка на визитата в Унгария, Мако, 22-28.09.2011

Мнението на родителите
   Визитата подробно е обсъдена в семействата на участниците.Според родителите, децата са силно впечатлени от преживяното – от преминаването на границите, от изключително радушното посрещане,от добрите взаимоотношения между отборите, от интересните дейности и мероприятия като цяло и особено от „изложбата”, посветена на света на слепите хора.
  Всички отговори на въпроса, дали визитата е променила нещо у децата им, са еднозначни – да и то в положителен смисъл. Визитата ги е направила по-отговорни, довела е до по-голяма устойчивост пред трудностите и стремеж за преодоляването им, до по-голяма увереност в собствените им сили, към по-голямо уважение и зачитане мненията на другите,чуждата култура и бит.Обогатили са общата си култура.
   Родителите са запознати с основните идеи и цели на проекта. Активно следят и четат информацията в сайта на проекта и сайта на училището.
   Общият извод е че има огромна полза от участието на децата в международни проекти , която се изразява най-вече в :
-          усъвършенстване на говорните умения по английски език и комуникативните умения като цяло;
-          обогатяване на общата култура, разширяване на мирогледа и кръгозора;
-          преодоляване на задръжките в общуването с другите – родители, учители,съученици, с хора от други държави, с лица от други етноси и религии;
-          повишаване отговорността им към задачите,които им се поставят;
-           умението им да се справят в необичайни ситуации, сами,без родители, правилно да разпределят дадените им средства.
-          повишаване на общата им активност и мотивация, стремежа към усъвършенстване и себе изява,инициативността им;
-          отвореност към света и европейските инициативи.
Децата видимо са станали по-толерантни към всичко в заобикалящата ги действителност. Проектът е дал добра основа за възпитанието им, те са израснали много в духовно отношение.
   Родителите желаят работата по проекти да продължи.Изказват голяма благодарност на ръководителите , а някои дори ги определят като народни будители.

Мнението на децата
   Всички деца са изключително доволни,че са разбрали,че могат да се справят сами  в необичайни условия, че могат да поемат отговорност и да „се справят със себе си”, че могат да работят и общуват с хора от различни култури, етноси и религии, с различен мироглед и начин на живот.  Научили са се да уважават различията , да бъдат по-толерантни  и да работят в международен екип.
   За партньорите казват, че са
-          дружелюбни и учтиви;
-          че са различни по бит и култура, но интересите им са еднакви – като на всеки млад човек на тяхната възраст по света;
-          „страхотни” и времето, прекарано с тях, е незабравимо.
За унгарското училище мненията им също съвпадат  - голямо,красиво, интересно.Унгарските партньори знаят как да се забавлявaт и работят.
   Що се отнася до предимствата и недостатъците на работата в екип и международен екип, въпреки,че не винаги  са били съгласни едни с други, са се научили да се разбират,уважавайки мнението на другите и съвместната работа им е доставяла голямо удоволствие. Предимствата са, че са се научили да работят с други хора, разбрали са ,че поговорката”Съединението прави силата „ е вярна . И макар че е нужно време един отбор да стане добър екип, смятат,че ако всеки работи по максимата „Един за всички,всички за един” могат „да повдигнат планини „ заедно. Всичко това важи и за работата в международен екип. Всички смятат, че е необходимо да се учат чужди езици, защото за да можеш да комуникираш добре с останалите членове на международния екип е нужно всички да владеят поне на работно ниво работния език на проекта, т.е. английски език.
   Преживяното е надминало очакванията им.Някои споделят мнението ,че макар че Мако се е оказал по-малък от очакванията им, той се е оказал и страхотен град, много по-добър за живеене от големите градове. Определят преживяванията си с партньорите от Полша и Унгария като „уникални”, неповторими, незабравими и биха искали да ги повторят.

Мнението на учителите
  Мнението на учителите съвпада с мненията на деца и родители по всички въпроси. Въпреки голямото натоварване и отговорности, те също са усъвършенствали комуникативните си умения, обменили са полезен опит с колегите от другите държави и образователни системи, отношенията им с учениците им са преминали на ново, по-високо и по-добро ниво и са убедени от ползата от такива проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар